Cocaïne, ook wel coke genoemd, is een witte poedervormige harddrug, die zeer verslavend kan zijn. Coke heeft het grootste effect op de hersenen en werkt stimulerend. Mensen die coke gebruiken, ervaren vaak een boost van energie en zelfvertrouwen, die al na korte tijd weer is uitgewerkt. Die boost kan er voor zorgen dat men vaker coke wil gebruiken, om dat tijdelijke ‘positieve’ gevoel te ervaren. Dat zorgt er voor dat men vrij snel aan coke verslaafd kan raken. Maar wanneer ben je nou coke verslaafd en hoe uit zich dat?

 

Cocaïneverslaving

 Wanneer je gedurende een lange periode, regelmatig coke gebruikt, is er sprake van een coke verslaving. De persoon in kwestie is dan mentaal gezien afhankelijk geworden van de coke en heeft steeds meer moeite om zich te herstellen na het gebruik van coke. De effecten van die iemand ervaart die aan coke verslaafd is, zien er als volgt uit:

          Na gebruik van coke maakt de verslaafde een energieke en opgewekte indruk en straalt diegene zelfvertrouwen uit;

          De verslaafde heeft een vlotte babbel, maar lijkt zelf geen woord te horen van wat er tegen hem/haar gezegd wordt;

          Men ervaart een verdwijnende eetlust;

          De verslaafde heeft verwijde pupillen;

          Wanneer de coke is uitgewerkt, is de verslaafde vaak extra moe en ervaart diegene depressieve gevoelens en gedachten.

 

Risico’s en symptomen cocaïneverslaving

 Iemand die aan coke verslaafd is, roept een heleboel narigheid over zichzelf af. De symptomen en risico’s van een cocaïneverslaving zijn zowel mentaal, fysiek en maatschappelijk van aard. Symptomen die een coke verslaafde kan vertonen, zijn:

          Steeds meer lichamelijke en geestelijke klachten, waaronder slaapproblemen, angst- en paniekaanvallen, vermageren, vaak naar de wc moeten en schade aan de neus;

          Financiële problemen;

          Het verspreiden van leugens en zaken ontkennen;

          Veel loze beloftes doen en verwoede pogingen om te stoppen;

          Problemen op werk of school.

 

Risico’s van coke verslaafd zijn kunnen enorm uiteenlopen, waarvan het grootste risico de dood is. Andere risico’s zijn:

          Schulden;

          Ontslag op werk;

          Ernstige lichamelijke beschadigingen aan de neus, longen, tanden en de hersenen;

          Problemen op sociaal-maatschappelijk vlak;

          Hartproblemen;

          Negatieve gevoelens;

          In aanraking komen met het gerechtelijk systeem.

 

Denk jij dat je coke verslaafd bent? Heb je al meerdere pogingen gedaan om te stoppen met coke of weet je niet naar wie je toe moet stappen voor hulp? Meld je dan aan bij connection-sggz.nl. Connection SGGZ is een zorginstelling gespecialiseerd in verslavingszorg en zij kunnen jou helpen om van je verslaving af te komen en je leven weer helemaal op de rails te krijgen. Dus wil je weer de controle hebben over je eigen leven? Durf dan die eerste stap te zetten en vraag om hulp.