De voordelen van online therapie

Door corona-crisis waren veel therapeuten genoodzaakt om online therapie lessen te geven in plaats van in de praktijk. Veel therapeuten waren vooraf erg ongerust of een online sessie hetzelfde effect zou hebben als een sessie in de praktijk. Uit onderzoek van GZ-psychologie is nu gebleken dat online therapie beter werkt dan dat ze vooraf hadden bedacht, maar waarop is dat gebaseerd? en wat zijn nou eigenlijk de voordelen van online therapie lessen?

effectiviteit online therapie

Afgelopen paar jaar is het aantal psychologen dat online sessies geeft sterk gestegen. Ook wij van DenkPro zijn gedeeltelijk overgestapt naar online sessies. Er zijn ook veel meer onderzoeken geweest naar de effectiviteit van online therapie sessies. Uit die onderzoeken is dus gebleken dat de sessies online even effectief zijn als de sessies in de praktijk. Zelfs is er gebleken dat iemand met een depressie of angststoornis die een online sessie heeft gevolgd sneller van zijn of haar symptomen af is dan  iemand die een sessie in de praktijk heeft gehad. Online therapie is dus een goed alternatief voor een afspraak in de praktijk. 

Een van de redenen waarom een online sessie effectief kan zijn, omdat het voor mensen een minder grote drempel is om naar een psycholoog te gaan. Je kan namelijk gemakkelijk naar een  online psycholoog toe zonder dat iemand er vanaf hoeft te weten zoals je werk. De cliënt ervaart geen verschil tussen de betrokkenheid met de psycholoog in de praktijk of online.

Wat zijn de voordelen? 

Je weet dus nu dat psychologen steeds vaker online sessies geven, maar ook de cliënten vragen steeds vaker om een online psycholoog, maar waarom zijn online sessies eigenlijk zo in trek bij de psychologen en de cliënten? 

Het taboe om naar een psycholoog te gaan is de afgelopen paar jaren al sterk gedaald. Door de voordelen van een  online psycholoog schakelen mensen steeds sneller hulp in van een psycholoog. Doordat mensen sneller hulp inschakelen van een psycholoog kunnen de symptomen over het algemeen sneller verholpen worden. 

Vroeger moest je naar de huisarts om een doorverwijzing te krijgen om naar psycholoog te gaan. Dat hoeft niet meer en scheelt voor een hoop mensen dat ze toch de stap durven te zetten naar psycholoog.  Doordat mensen sneller hulp inschakelen bij een psycholoog kan het probleem eerder verholpen worden. Een ander voordeel is dat een online psycholoog altijd bereikbaar is. Een online sessie scheelt ook voor de cliënt een hoop tijd. Een online psycholoog is vaak heel flexibel als het gaat om online sessies, als je de psycholoog nodig hebt maakt hij gemakkelijker tijd voor je. Ook voelt je eigen huis meer vertrouwd dan een praktijk van een psycholoog en voel je je daardoor sneller op je gemak, waardoor je opener wordt en meer gaat vertellen over hoe je jezelf echt voelt.