Een rolstoelauto aanschaffen

Het reizen met een rolstoel

Reizen met een rolstoel kan soms erg lastig zijn. Zo is er bij het openbaar vervoer vaak maar weinig plek. Je hebt meer tijd nodig om in het vervoersmiddel te komen als de meeste andere mensen. Ook zelf rijden is voor de meeste rolstoelgebruikers geen optie. Daarnaast is ook het meereizen als passagier in een reguliere auto vaak vrij lastig. De auto’s zijn er niet op gebouwd om een rolstoelpassagier mee te kunnen nemen. Je zal daarom je rolstoel moeten verlaten om vervolgens in een stoel te gaan zitten. Dit gaat allemaal niet zo soepel. Ook moet de rolstoel zelf natuurlijk wel mee. Bij het uitstappen zal je weer veel moeite moeten doen om weer in de rolstoel te kunnen komen. Al dit gedoe maakt een dagje uit erg lastig. Gelukkig is er wel een vervoersmiddel dat hiervoor een goede oplossing kan zijn. Namelijk, de rolstoelauto.

Hoe werkt een rolstoelauto?

De rolstoelauto is een voertuig dat erop aangepast is om mensen die in een rolstoel zitten goed te kunnen vervoeren. Er zijn meerdere aanpassingen die dit kunnen bewerkstelligen. De meeste mensen kiezen ervoor om een bestelbusje zo om te laten bouwen dat er achterin één of meerdere rolstoelpassagier(s) mee kunnen. Af en toe worden er ook aanpassingen gemaakt aan een auto waardoor iemand die zijn benen niet goed kan bewegen zelf kan rijden. Het gassen en remmen moet dan gedaan worden met de hand. Er wordt in deze gevallen meestal een draaistoel geplaatst waardoor er gemakkelijk in de stoel geklommen kan worden.

Als je een bestelbus om laat bouwen tot rolstoelauto moeten er een aantal aanpassingen gedaan worden. Zo moet de rolstoel natuurlijk vastgemaakt kunnen worden in de bus. Een gewone bestelbus is achterin vaak erg kaal. Veel van de bedrijven die aangepaste auto’s maken geven je ook de mogelijkheid om dit verder aan te kleden. Zo is een bekleding vaak geen overbodige luxe. Daarnaast kan je er ook vaak voor kiezen om een verwarming of andere benodigdheden te plaatsen. De rolstoelgebruiker kan de bus ingaan door middel van een oprijstuk of een rolstoellift. Ook deze aanpassingen moeten aan de bestelbus gemaakt worden voordat deze echt een rolstoelbus genoemd mag worden.

Waar koop je een goede rolstoelauto?

Een rolstoelauto haal je helaas niet zomaar bij de autodealer van je favoriete merk. Dit betekent echter niet dat je weinig keuze hebt. Vrijwel elke bestelbus is wel om te bouwen in een rolstoelbus. Je kan dus kiezen uit busjes van elk merk. Bussen van Mercedes Vito zijn bijvoorbeeld erg geliefd. Je haalt de rolstoelbussen bij een speciale dealer. Hier zijn ze gespecialiseerd in het ombouwen van deze auto’s. Een van deze dealers is Wellner Mobiliteit. Dit bedrijf heeft een ontzettend goede service en maakt daarnaast ook fantastische rolstoelauto’s. Wellner Mobiliteit staat zo goed bekend doordat ze echt voor hun klanten klaar staan. Zo is het bijvoorbeeld een mogelijkheid dat iemand van Wellner bij jou langs komt met de rolstoelbus waar jij interesse in hebt. Ideaal als je zelf iets minder mobiel bent natuurlijk.