Op reis tijdens de pandemie? Waarschijnlijk is een negatieve coronatest nodig

PCR

Bij veel Nederlanders is op reis gaan naar het buitenland normaal gesproken een voorname hobby. Wat dat betreft zitten we tijdens deze pandemie in een lastige periode. Op vakantie gaan naar andere landen is sinds de wereldwijde uitbraak van het coronavirus immers niet bepaald makkelijker geworden. Op het moment van schrijven heb je om een vliegtuig te mogen instappen of een ander land te mogen betreden zelfs een soort bewijs nodig dat je het coronavirus niet onder de leden hebt. Deze test mag bijvoorbeeld hooguit drie dagen oud zijn. Niet zelden wordt er dan gevraagd om een PCR test (polymerase chain reaction, oftewel polymerasekettingreactie) die dan dus gunstig voor je moet uitvallen om op reis te mogen.

PCR

Wat zijn de voordelen van een PCR test?

Ten opzichte van reguliere coronatesten via bijvoorbeeld de GGD hebben PCR-testen de volgende aanzienlijke voordelen:

  • PCR testen zijn enorm betrouwbaar. De kans dat het resultaat van je test niet klopt is te verwaarlozen.
  • Om de hierboven genoemde reden zijn PCR testen internationaal uitgegroeid tot een geroemde testmethode.
  • Het resultaat van je PCR test krijg je razendsnel. Denk aan hooguit een halve werkdag.
  • Je krijgt het resultaat van je test een aantal uren naderhand per e-mail toegestuurd. Hier zit ook een printbare versie bij, wat handig is om op bijvoorbeeld een luchthaven te laten zien.
  • Dit resultaat behelst vaak ook een zogeheten PCR certificaat. Dit is een in de reiswereld herkenbaar document, waarmee je op vliegvelden je eigen doorstroming kunt bespoedigen.