Wat is een online psycholoog en wat zijn de voor- en nadelen?

Bergen beklimmen

Een online psycholoog heeft veel overeenkomsten met een reguliere psycholoog. De psychologen hebben dezelfde opleiding genoten en over het algemeen combineren ze hun werk als reguliere psycholoog met het werk als online psycholoog. De behandelsessies worden online via een vorm van videobellen gedaan.

Online Psycholoog

Voordelen online Psycholoog

Het heeft een aantal voordelen om het contact met een psycholoog online te laten verlopen. U kunt namelijk het contact vanuit uw eigen veilige omgeving hebben en hoeft uw huis er niet voor uit. Met name als u bijvoorbeeld in het buitenland woonachtig bent, kan dit een groot voordeel zijn. Op deze manier kunt u namelijk contact in uw eigen taal met een psycholoog hebben. Een grote groep mensen ervaart een enorme drempel om een psycholoog te bezoeken. Voor hen is de stap om online hulp te zoeken vaak kleiner dan om daadwerkelijk een psycholoog te bezoeken. Een ander voordeel is dat u reistijd bespaart.

Nadelen online psycholoog

Voor wie geschikt

Uiteraard zijn er ook nadelen, maar dit is vaak afhankelijk van persoon tot persoon. Voor sommige mensen is het inschakelen van online hulp minder geschikt, omdat het minder bij hen past. Er is namelijk minder sprake van nabijheid en sommige mensen hebben hier meer behoefte aan. Daarnaast verloopt de communicatie vaak toch net even wat soepeler wanneer je beiden in één ruimte tegenover elkaar zit. Met name de non-verbale communicatie verloopt soepeler wanneer zowel de psycholoog als de cliënt in een gezamenlijke ruimte verblijven, maar over het algemeen veroorzaakt dit weinig ruis in de communicatie.