Do en Don’t bij het helpen van een geliefde met een verslaving

terugkomen na burn out

Het is niet ongewoon om iemand te kennen die een verslaving heeft, maar het kan verwarrend of zelfs eng zijn om een ​​geliefde met een verslaving te helpen. Wanneer iemand een verslaving heeft, kan dit elk aspect van hun leven beïnvloeden. Evenals het leven van hun dierbaren. U zult zich onvermijdelijk zorgen maken over uw geliefde en het kan moeilijk zijn om te weten wat u wel en niet moet doen om uw dierbare te helpen. Sommige do’s zijn gemakkelijk te oefenen en andere vergen weer wat meer inspanning en begrip van uw kant. Daarom deelt CACN Verslavingszorg hieronder dé Do en Don’t bij het helpen van een geliefde met een verslaving.

 

Do: Mededogen

Verslaving is een ziekte. Normaal gesproken zouden we iemand met een lichamelijke ziekte, zoals diabetes of kanker, niets kwalijk nemen. In plaats daarvan zouden we waarschijnlijk meelevend zijn en bereid zijn om hen te helpen hun ziekte te overleven. 

 

Verslaving verdient hetzelfde medeleven en begrip. Erken dat verslaving geen karakterfout of keuze is, maar eerder een ziekte. Het is cruciaal om te begrijpen dat er externe factoren kunnen zijn die een verslaving aanmoedigen, zoals stress of psychische aandoeningen. Verslaving is vaak een manier om met stress om te gaan en biedt een tijdelijke verlichting. De vluchtigheid van de verlichting kan ertoe bijdragen dat een individu herhaaldelijk op zoek gaat naar potentieel destructieve gewoonten die zich in de loop van de tijd ontwikkelen tot een verslaving. 

 

Wanneer je leert hoe je een verslaafd familielid of een geliefde kunt helpen, is medeleven een geweldige manier om vertrouwen op te bouwen; wat cruciaal is voor een succesvol, langdurig herstel. 

 

Don’t: schamen of bekritiseren

De menselijke natuur dwingt ons soms de schuld af te schuiven, omdat het gemakkelijker is een ​​probleem te begrijpen als we de oorzaak kennen. De oorzaak van verslavingen is niet zo zwart-wit, dus er is nooit echt maar één ding de schuld. Het belangrijkste is dat de persoon met de verslaving geen schuld heeft aan de ziekte. 

 

Vermijd te impliceren of ronduit te beweren dat uw geliefde verantwoordelijk is voor hun verslaving. Het beschamen of bekritiseren van een familielid dat worstelt met een verslaving werkt vaak averechts aan hun herstel. Hoewel harde liefde een kleine rol kan spelen bij het helpen van een verslaafde geliefde, is dit niet de juiste tijd ervoor.