Wat is een endocrinoloog?

Een endocrinoloog is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van aandoeningen van het endocriene systeem. Het endocriene systeem produceert hormonen die belangrijk zijn voor de groei, de ontwikkeling en het metabolisme. Endocrinologen behandelen patiënten met stoornissen in de schildklier, bijnieren, hypofyse en andere klieren. Ze diagnosticeren en behandelen ook aandoeningen zoals diabetes en obesitas.

Wat is endocrinologie?

Endocrinologie is de tak van de geneeskunde die zich bezighoudt met de studie en behandeling van aandoeningen die te maken hebben met hormonen, klieren en het endocriene systeem. Het endocriene systeem bestaat uit een aantal verschillende klieren, waaronder de hypothalamus, de schildklier, de bijnieren, de hypofyse en de alvleesklier. Deze klieren werken samen om hormonen te produceren en te reguleren die essentieel zijn voor veel lichaamsfuncties, zoals stofwisseling, groei en ontwikkeling, voortplanting en stemmingsregulatie. Endocrinologen diagnosticeren en behandelen een verscheidenheid aan aandoeningen die verband houden met hormoononevenwichtigheden, waaronder diabetes mellitus, obesitas, onvruchtbaarheid en hypothyreoïdie. Ze werken ook nauw samen met andere zorgverleners bij het beheer van chronische ziekten zoals hartziekten of auto-immuunziekten.

Hoe word je een endocrinoloog?

Om een endocrinoloog te worden, moet je eerst een bachelordiploma halen. Daarna moet je 4 jaar geneeskunde studeren en daarna nog 3 jaar in een erkende opleiding doorbrengen. Er zijn twee erkende opleidingen in Nederland, de opleiding tot internist-endocrinoloog of de opleiding tot klinisch chemicus-endocrinoloog. Beide opleidingen zijn gelijkwaardig en leiden tot hetzelfde specialisme. Welke opleiding je kiest, is afhankelijk van je vooropleiding en interesse.

Waar ga je werken?

Endocrinologie is een relatief kleine specialisatie met ongeveer 100 arts-endocrinologen in Nederland. De meeste werken in academische ziekenhuizen of als consulent in het ziekenhuis. Sommige arts-endocrinologen werken ook in de farmaceutische industrie of doceren aan universiteiten.