Wat is er nodig voor een thuisbevalling?

Als er een kindje op komst is kun je kiezen of je thuis wilt bevallen of liever naar het ziekenhuis gaat. Niet iedereen heeft deze keuze omdat er soms medische redenen zijn waardoor een thuisbevalling niet mogelijk is. Kan dit wel dan zijn er diverse zaken waarmee je rekening dient te houden.

 

Tref de juiste voorbereidingen

Zo dien je minimaal 37 weken zwanger te zijn om thuis te kunnen bevallen. Indien de baby zich eerder aankondigt ga je naar het ziekenhuis voor de bevalling. Daarnaast is het nodig dat er een brancard tot aan je eigen bed kan komen. Tevens heb je diverse spullen nodig die bij de thuisbevalling gebruikt kunnen worden. De meeste hiervan zitten in het kraampakket dat je ruim op tijd aanschaft voor de bevalling. De meeste aanvullende verzekeringen vergoeden de inhoud van een dergelijk pakket voor je.

Voordelen van thuis bevallen

Een thuisbevalling heeft zowel voor- als nadelen maar zo’n 15% van de Nederlandse vrouwen kiest ervoor thuis te bevallen. De grootste voordelen zijn de volgende. Zo ben je tijdens de bevalling in een vertrouwde omgeving, hetgeen door veel vrouwen als prettig ervaren wordt. De bevalling kan begeleid worden door de verloskundige waarbij je ook al onder controle bent geweest tijdens de zwangerschap. Als de bevalling voorbij is gaat deze weer naar huis en ben jij nog steeds, samen met de baby, thuis in je eigen omgeving waar je je meer op je gemak zult voelen dan in het ziekenhuis.

 

Geen extra kosten

Daarnaast hoef je niet vervoerd te worden naar het ziekenhuis als je thuis bevalt. Als je wel naar het ziekenhuis gaat is dat veelal pas als je al weeën hebt en dan is een ritje in de auto niet altijd even aangenaam. Een thuisbevalling wordt ook vergoed door de verzekering.