Slaapmiddelen, verstandig of niet?

Het is alom bekend dat slaapmiddelen verslavend kunnen zijn en diverse bijwerkingen met zich mee kunnen brengen. Toch gebruiken vele mensen deze slaapmiddelen toch. Nou is de vraag of ze dat wel moeten doen of niet.

Verslaving is het eerste waaraan men denkt wanneer ze het over slaapmiddelen hebben. Een reden waarom dat gebeurt, is dat men zich niet aan de gebruiksaanwijzing houdt. Ze nemen het bijna elke avond in om goed te kunnen slapen. Maar als men eenmaal gewend is eraan, dan kan het heel moeilijk zijn om te stoppen. Men krijgt dan last van ontwenningsverschijnselen. Daarnaast raakt het lichaam gewend aan het slaapmiddel en verliest het zijn werking.

We zien ook dat er bijwerkingen zijn die men de volgende dag na inname nog voelt. Dat staat dan in de weg van een productieve dag. Men voelt zich misschien nog suf of ze hebben een verminderde reactievermogen. Zeer gevaarlijk wanneer men dagelijks een auto moet besturen.

Voordat men naar een slaapmiddel keert, is het beter om na te gaan wat de oorzaak van de slapeloosheid is. Is het stress? Of is men angstig over iets? Als die problemen opgelost worden, dan is er helemaal geen reden om slaapmiddelen te gebruiken. Misschien is een glaasje warme melk al genoeg om dit probleem op te lossen.

Als men toch slaapmiddelen wilt gebruiken, dan moet men dat op de juiste manier doen. Gebruik ze niet te vaak en hou rekening met de bijwerkingen. Of gebruik liever een natuurlijk slaapmiddel. Die zijn milder, maar komen niet met bijwerkingen.